ECMO Advanced Volwassenen Cursus 2023

ECMO Advanced Volwassenen Cursus 2023
Doelgroep:
 
Organisatie:
LUMC - Boerhaave Nascholing
Locatie:
Route naar het LUMC en parkeren
Inlichtingen:
 
Accreditatie:
 
Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO) wordt de laatste jaren in toenemende mate toegepast bij zowel kinderen als volwassenen. Het is een complexe behandeling waar specifieke kennis en een multi-disciplinaire benadering noodzakelijk is.

In deze 2 daagse ECMO advanced cursus  gaan we dieper in op recente ontwikkelingen op het gebied van moderne beademingstechnieken, cardiogene shock, echocardiografie  en mechanische ondersteuning (ECMO, Impella, LVAD). Dit doen we op een interactieve (o.a. computersimulaties, High-fidelity scenario’s) wijze waarbij er zowel aandacht is voor innovatie m.b.t. volwassen als pediatrische ECMO-behandeling.

Doelgroep:
De ECMO advanced cursus is bestemd voor: (kinder-) intensivisten (i.o.), klinisch perfusionisten (i.o.), thoraxchirurgen (i.o.), cardiologen (i.o.), longartsen (i.o.), (thorax) anesthesiologen (i.o.), SEH-artsen en ECMO-verpleegkundigen met specialisatie kinderen en/of volwassenen. Voor deze cursus is het noodzakelijk om redelijke ervaring te hebben in ECMO behandeling en een basis ECMO cursus (zoals de Leidse basis ECMO cursus) te  hebben gevolgd. Wenst u (ook) deel te nemen aan de basiscursus? Dan kunt u zich hier inschrijven.

Daarnaast is er een geaccrediteerde e-learning beschikbaar. Deze maakt integraal deel uit van de basiscursus en is facultatief voor deelnemers van de advanced cursus. Advanced cursisten kunnen voor een gereduceerd tarief van €100 toegang krijgen tot de e-learning (de reguliere prijs voor de e-learning is €200). Wenst u als deelnemer van de advanced cursus de e-learning te maken? Mail dan naar e.s.van_beekhuizen@lumc.nl. U ontvangt dan instructies voor toegang tot de e-learning.

Cursusopzet:
Deze tweedaagse cursus bestaat uit interactieve (multi-modale) presentaties, multi-disciplinaire besprekingen en high-fidelity simulaties (met behulp van Califia 3.0 en Harvi simulator) en workshops.

Cursus materiaal:
Presentaties worden na afloop van de cursus digitaal beschikbaar gemaakt in de persoonlijke leeromgeving op www.boerhaavenascholing.nl.
Na afloop van de advanced cursus ontvangt u een certificaat.

Cursuscommissie ECMO Centrum Leiden (ECL):
Deze cursus is samengesteld door:

 • Drs C.V. Elzo Kraemer, internist-intensivist, co-directeur ECMO programma
 • Dr. P.P. Roeleveld, kinderarts-intensivist. Co-directeur ECMO-programma
 • Dr. J.J. Maas, neuroloog-intensivist
 • Drs. J.E. López Matta, longarts-intensivist
 • Drs. J.A. Janson, internist-intensivist
 • Dr. M. Palmen, cardio-thoracaal chirurg
 • Drs. J.M. Montero Cabezas, interventie-cardioloog
 • Dr. R.H. Klein, kinderarts-intensivist
 • Mw. M.J. van Gijlswijk, IC verpleegkundige, ECMO-coördinator
 • Ing. E. van Es, klinisch perfusionist, ECMO-coördinator
 • Ing. A. van der Baan, klinisch perfusionist
   

Locatie:

 • Route naar het LUMC en parkeren