Summer School vaardigheden voor huisartsen 2022

Summer School vaardigheden voor huisartsen 2022
Doelgroep:
 
Organisatie:
LUMC - Boerhaave Nascholing
Locatie:
LUMC, gebouw 2 Snijzaal en T0-22 (registratie) https://www.lumc.nl/over-het-lumc/contact/parkeren/
Inlichtingen:
 
Accreditatie:
 
Wilt u zich als huisarts, physician assistant of verpleegkundig specialist breder ontwikkelen en praktische ervaring opdoen? Doe dan mee aan onze jaarlijkse Summer school vaardigheden voor huisartsen. U volgt vier vaardigheidstrainingen: gynaecologische competenties, kleine chirurgische handelingen, oogheelkunde en anatomie en injectietechnieken. Het programma is twee dagen met ochtend- en middagprogramma’s.

LET OP: Van u als physician assistant of verpleegkundig specialist verwachten wij dat u een speculum kunt inbrengen en een tang (voor het aanhaken) kunt hanteren. 

Dag 1 ochtend: Anatomie en Injectietechnieken
Het goed kunnen injecteren in een gewricht is voor u als arts van groot belang. Tijdens twee workshops richt u zich hoofdzakelijk op injectietechnieken bij de knie en schouder. De docent - anatoom zal met u op interactieve wijze de relevante anatomie aan de hand van anatomische preparaten behandelen. Daarnaast oefent u het injecteren in de schouder en knie op modellen (fantomen) onder begeleiding van een docent- specialist.

Dag 1 middag: Kleine chirurgische handelingen  
Tijdens de vaardigheidstraining ‘Kleine chirurgische handelingen’ kunt u in de snijzaal van het LUMC uw kennis en vaardigheden weer up-to-date te krijgen. Dit gebeurt onder de deskundige begeleiding van een chirurg en een dermatoloog. Na korte theoretische toelichtingen gaat u aan de slag met:

  • het hanteren van chirurgische instrumenten;
  • het hechten en knopen van huidwonden, bijzondere hechtingen;
  • het verwijderen van een huidafwijking ( huidexcisie);
  • het nemen van biopten.
     

Dag 2 ochtend : Oogheelkunde
Als huisarts krijgt u regelmatig te maken met een patiënten met oogklachten. In deze praktische cursus oefent u de vaardigheden van inspectie van het oog, het verwijderen van een corpus alienum met behulp van naald en boortje. De cursus start met een korte presentatie over het herkennen van een chalazion en hoe u deze (conservatief) het beste kunt behandelen. Aan de hand van enkele video’s wordt de chirurgische behandeling besproken en, indien beschikbaar, wordt een (live) patiënt demonstratie  van deze kleine verrichting gegeven. U leert wat u juist wel en niet moet doen.

Dag 2 middag: Gynaecologische competenties
In samenwerking met de vakgroep Gynaecologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) organiseren wij de vaardigheidstraining ‘Gynaecologische competenties’. Na een korte inleiding gaat u zelf aan de slag met het plaatsen van een pessarium, het inbrengen van verschillende IUD’s (koperspiraal en hormoonspiraal) en het plaatsen van Implanon. De training wordt afgesloten met een gesprek over praktijkorganisatie en de indicatiestelling. Van u als physician assistant of verpleegkundig specialist verwachten wij dat u een speculum kunt inbrengen en een tang (voor het aanhaken) kunt hanteren.


Het precieze programma vindt u onder het tabblad programma.


Locatie:

  • LUMC, gebouw 2 Snijzaal en T0-22 (registratie) https://www.lumc.nl/over-het-lumc/contact/parkeren/