Medicamenteuze Therapie 2022

Medicamenteuze Therapie 2022
Doelgroep:
 
Organisatie:
LUMC - Boerhaave Nascholing
Locatie:
ONLINE
Inlichtingen:
 
Accreditatie:
 
UPDATE: wegens de huidige omstandigheden en geldende restricties m.b.t. COVID, is het helaas niet meer mogelijk deze cursus op locatie te organiseren in het LUMC. Deze cursus zal daarom online verzorgd worden. Geregistreerde cursisten ontvangen hier z.s.m. een bericht over.

----------------------------------

Als (ziekenhuis)apotheker, huisarts of medisch specialist, wilt u patiënten altijd de juiste medicatie voorschrijven en afleveren. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste therapieën en geneesmiddelen. Na de cursus Medicamenteuze Therapie bent u weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld.

Therapieën met geneesmiddelen
Medicamenteuze therapie is een dynamisch veld met veel veranderingen. Nieuwe middelen worden geregistreerd en vergoed, bestaande middelen raken obsoleet of veranderen van plaats in de therapie. Tijdens de Boerhaave cursus evalueert u samen met andere deelnemers bestaande therapieën met geneesmiddelen, waar indicaties in de therapie van veranderen.

Helemaal op de hoogte
Na afloop van deze 16e editie van de cursus, bent u helemaal bijgepraat over de nieuwe ontwikkelingen in de farmacotherapie. Op de eerste cursusdag betreft het de ontwikkeling en implementatie van vaccinatie tegen COVID, alsmede een aantal nieuwe behandelingen op het gebied van de oncologie en hematologie. Op de tweede cursusdag is het programma meer divers, en gericht op nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van veel voorkomende aandoeningen (zoals diabetes, astma en thromboembolie). Ook wordt aandacht besteed aan veiligheid van geneesmiddelen, en aan off-label voorschrijven.

Leerdoelen

  • De cursist krijgt een overzicht over de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en toepassing van COVID-vaccins, en van nieuwe behandelopties bij een breed palet aan aandoeningen.
  • De cursist is op de hoogte van de berichtgeving over verontreinigingen in geneesmiddelen, en de werkelijke betekenis voor de veiligheid van die geneesmiddelen.
  • De cursist begrijpt de mogelijkheden en beperkingen van genotyperen van het CYP2C19 gen , met name voor wat betreft de keuze voor en dosering van clopidogrel.
  • Tenslotte leert de cursist de aandachtspunten bij het off-label voorschrijven van geneesmiddelen, waarvoor recent boetes in het vooruitzicht zijn gesteld.

Meld u aan!
Bent u praktiserend (ziekenhuis-)apotheker, (huis)arts, internist, deelspecialist binnen de inwendige geneeskunde, geriater, klinisch farmacoloog of in opleiding voor een van deze specialismen? Meld u dan nu aan voor deze cursus via de inschrijfknop.

Accreditatie
Deze cursus wordt geaccrediteerd door de verenigingen zoals genoemd in de blauwe balk bovenaan deze pagina. Na afloop van de cursus ontvangt u toegang tot een digitale natoets. Het doorlopen van deze natoets is een vereiste voor de verenigingen KNMP en NVZA (eis minimale score: 60%), en voor de ABC1 (eis minimale score: 70%).

Cursuscommissie
Deze cursus is samengesteld door:

  • Prof. dr. H.J. Guchelaar, Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog, LUMC
  • Prof. dr. A.J.Gelderblom, Medisch oncoloog, LUMC
  • Prof. T. van Gelder, Internist-klinisch farmacoloog, LUMC
     

Locatie:

  • ONLINE